joi, 19 martie 2009

Sa privim si sa gandim corect la hrana ce o punem in farfurie - partea a3-a MARELE MISTER AL BAUTURILOR RACORITOARE



Dragii mei, indraznesc sa cred, ca toti cei care ati citit si imi cititi randurile din acest blog( nu numai cei care imi scriu) veti fi atenti la alimentatia voastra. Am spus ca alimentatia este foarte importanta in bunul mers al vietii noastre. Ca depinde de calitatea alimentelor , a gandurilor noastre( ca orice aliment bun din toate punctele de vedere poate sa se transforme in "otrava" daca mancam furiosi sau daca mancarea e pregatita cu ganduri negre). E foarte bine, sa tinem cont de linistea pe care trebuie sa o avem in momentul in care ne punem la masa. Rugaciunea ne aduce acesta stare de liniste si multumire. Dar, nici chiar ea nu poate face minuni, daca vom continuam sa ne hranim cu alimente pline de aditivi alimentari.
Azi ma voi ocupa mai ales de bauturile racoritoare.

PEPSI MAX- zero zahar, savoare maxima. Pana aici toate bune. Gustul este minunat, dar v-ati uitat pe lista cu ingrediente? Daca nu, e timpul sa o faceti, dar mai ales sa incercati sa descifrati misterul acestor ingrediente, aparent inofensive si anume DIOXID DE CARBON, CARAMEL, ASPARTAM, ACID CITRIC SI ACID FOSFORIC ALIMENTAR, BENZOAT DE SODIU, CAFEINA, AROMA DE COLA.
Ce ziceti? Pana aici toate bune, nu? Hai sa descifram impreuna ce insemna toate acestea:
  • ASPARTAM, este unul dintre E-urile folosite ca indulcitor. E 951. Se presupune a fi sursa a peste 70 de tipuri de boli si CANCERIGEN. Unde il intalnim? In GUMA DE MESTECAT, PRODUSE ZAHAROASE, BAUTURI RACORITOARE. ASPARTAMUL este interzis in SUA. Oare de ce? Sau la noi in ROMANIA de ce nu? Ce este foarte important de retinut este ca aspartamul consumat pe termen lung scade imunitatea, prin exces expune organismul la , boli grave de plamani, gripa, afectiuni intestinale , infectii urinare. In timp apare si lipsa de calciu( ne miram de multe cazuri de spasmofilie in randurile copiilor si chisr adultilor?) Alte efecte nocive aspra sanatatii sunt: cefalee, insomnie, tulburari de vedere, auz si memorie, oboseala, palpitatii si predispune la ingrasare. Acest E 951 - ASPARTAM- are un rol important in declansarea tumorilor cerebrale, a sclerozei multiple, malformatiilor, diabetului.
  • ACIDUL CITRIC- E 330, are actiune cancerigena si produce afectiuni ale cavitatii bucale(afte, care se stie ca sunt un semn al scaderii de imunitate si numai) E 330( acidul citric se gaseste in cele mai multe sucuri, mustar(sub forme de arome) ciuperci conservate.
  • ACIDUL FOSFORIC- E338, produce tulburari digestive (indigestie, voma, colici abdominale si multe altele) Este folosit si in preparatele de branza.
  • BENZOAT DE SODIU- E 211, este folosit ca antiseptic, conservant alimentar si pentru a masca gustul unor alimente de slaba calitate, in bauturi racoritoare cu aroma de citrice contin o mare cantitate de benzoat de sodiu-E211 (pana la 25mg/250ml). Benzoatul de sodiu-E211 se mai adauga si in lapte si in produse din carne, produse de panificatie, dulciuri. Provoaca urticare si agraveaza astmul Mai este prezent si in medicamente (Tylenol,Phenergan. Asociatia Consumatorilor in Piata Comuna Europeana il considera cancerigen, insa in Romania este permis. Dar in SUA este interzis.
  • CAFEINA- este un alcaloid care daca este in cantitati mari provoaca palpitatii, cresterea presiunii sangvine, voma, convulsii, diaree, mictiuni frecvente, insomnie, crampe stomacale, tremor, spasme musculare, scaderea calcemiei.
BAUTURA RACORITOARE necarbonatata cu indulcitori, PRIGAT

Ingrediente: apa, concentrat natural de portocale, aspartam, acesulfam K, acidifiant-acid citric, conservant- benzoat de sodiu, sorbat de potasiu-E202, colorant-beta caroten, antioxidant- acid ascorbic.
  • E951(aspartam), E950(acetsulfam K), E330(acid citric), E211(benzoat de sodiu). Toate sunt CANCERIGENE
  • Acidul benzoic-E210 si toti derivatii sai sunt cancerigeni (E213, benzoat de calciu E218)
Capyy Tempo Light, Grapefruit, fara zahar
Ingrediente: apa, suc de grepfruit min.4%, acidifiant-acid citric, stabilizatori E452(polifosfati), E455, E1450, indulcitori ciclamat de sodiu, acetsulfam K si aspartam, conservanti-sorbat de potasiu-E202, benzoat de sodiu, arome identic naturale, chinina
  • E330-acid citric, E951-aspartam, E950-acetsulfam-K, E211-benzoat de sodiu. Toate sunt CANCERIGENE.
  • E952-ciclamat de sodiu- este un indulcitor artificial care poate produce migrene si multe alte reactii adverse. Unele testari arata ca poate fi CANCERIGEN si este interzis in SUA si in Anglia( din cauza potentialului cancerigen)
  • E455-disfosfati in cantitati mari determina tulburari ale raportului calciu/fosfor in organism
  • E452-polifosfati- altereaza activitatea metabolica a organismului daca este folosit in cantitati mari
COCA COLA LIGHT

Ingrediente: apa, dioxid de carbon, colorant caramel, indulcitori- ciclamat de sodiu, acetsulfam-K si aspartam, cidifianti-acid fosforic, acid citric, arome naturale, conservant- benzoat de sodiu, cafeina
  • E330-acid citric, E951-aspartam, E950-acetsulfam-K, E952-ciclamat, E211-benzoat de sodiu. Toate sunt cancerigene.
  • E338-acid fosforic- produce tulburari digestive
Azi ne-am ocupat de un sector atat de mult folosit de noi toti, bauturile racoritoare. Daca faceti niste conexiuni intre E-uri si denumirile lor, intre starile pe care le aveti si bolile care sunt din ce in ce mai multe si mai grave, cred ca va ganditi de doua ori inainte de a le cumpara din magazine, dar mai ales inainte de a le consuma.
De ce mai sunt in magazine astfel de produse daca sunt atat de periculoase omului? Genul acesta de intrebari primim noi toti cei care indraznim sa vorbim despre asa ceva. Raspunsul este foarte clar. Il stiti si voi. Cei care produc si comercializeaza sau oricine care are legatura cu ele, ar pierde sume uriase de bani.
Ce putem face noi, cei care ne dorim o viata cat mai sanatoasa? Sa trecem la treaba si sa ne punem ochelarii la ochi(cei care poarta) atunci cand cumparam un produs. Sa fim atenti la toate cumparaturile si sa vizitam mai des piata, unde vin taranii cu produse proaspete. Ar mai fii ceva... sa invatam noi sa facem in casa anumite produse.
In aceste articole vreau sa atrag si eu atentia asupra E-urilor si bolilor ce vin din folosirea lor, prin hrana ce o consumam. Multumesc celor care mi-au furnizat aceste date(le gasiti si voi in diferite ziare si reviste, internet) si oamenilor de stiinta carora le pasa de sanatatea noastra a tuturor. Numesc pe Prof.dr. Gh. Mecinicopshi, Dr. Maria Chirila.
Cine sunt eu? Eu sunt Alexandra Hinda, un terapeut prin a caror maini au trecut multe persoane cu probleme de sanatate. De ce scriu despre toate acestea? Pentru ca imi pasa de sanatatea noastra a tuturor!!! Va multumesc ! Pe curand!

Terapeut Alexandra Hinda

Un comentariu:

octavian_medias spunea...

Buna. Ma numesc Octavian si in primul rand vreau sa va multumesc ptr prezentarea acestor informatii. Sunt student la inginerie chimica anul I si cum e sesiune am zis sa-mi iau o sticla de Cola ca sa pot invata mai mult in noapte asta. Avand un flash m-am gandit sa ma uit pe lista de ingrediente sa vad ce anume contine astfel incat sa ma poata face sa stau treaz. Pentru ca nu cunosteam termenii de la ingrediente am cauta pe google si am gasit blogul acesta. Pot spune ca in ultimul timp mi-am schimbat mentalitatea, am trecut la o gandire pozitiva si foarte optimista, iar acum ca am luat la cunostinta si ingredientele defectuoase din alimente sunt determinat sa le elimin total din meniu, mai ales ca sunt si sportiv de performanta. Spunand acestea as dori sa va intreb ce produse sunt recomandate ptr alimentatia zilnica, pentru mentinerea sanatatii, energiei si prosperitatii fizice si mentale.
Best wishes!