luni, 9 martie 2009

Sa privim si sa gandim corect la hrana ce o punem in farfurie





Dragii mei cititori, este primavara.
Soarele in toata splendoarea lui se arata tot mai des. In unele zone mai ploua si ne rugam ca ploaia sa cada cu masura, pentru a scapa de inundatii... Suntem deja in Postul mare al Sfintelor Sarbatori de Paste. Cei care doresc, si ar fi bine sa fie tot mai multi, tin post( postul purifica organismul din toate punctele de vedere). Hrana de post de la magazine ne ademeneste prin aspectul ei si prin gustul ei deosebit. Legume si fructe de tot felul avem si in galantare... Va tot intrebati ce vreau sa spun in acest articol... si pe drept cuvant.
Vreau sa vorbim putin despre aditivii alimentari, care sunt din ce in ce mai mult adusi in discutie prin articole, emisiuni de televiziune, informatii de pe minunatul nostru prieten internetul si bineinteles alte surse gen " Tu, ai auzit ce se spune despre...?"
Prin aditivi alimentari, se intelege orice substanta care nu este ingredient alimentar caracteristic, nu se consuma ca aliment, nu are o valoare nutritiva, dar este adaugat intentionat la produsele alimentare in scopuri tehnologice (prelucrare, preparare, in ambalare) devenind parte componenta a acestora.
Se stie ca in urma cu vreo cativa ani liste ale E-urilor circula prin miinile tuturor. Ne uitam atenti pe ambalaje... Si dupa o vreme E urile nu mai erau inscrise. Am scapat de ele??? NU, dragii mei. S au gasit masti pentru ele. Acum se numesc ADITIVI ALIMENTARI si in functie de rostul pe care il au, se mai numesc:
  • coloranti- schimba sau da culoare- E 100-E182
  • antioxidanti- sunt acele substante care prelungesc perioada de pastrare a alimentelor prin protejarea impotriva alterarii(ex: rancezire, schimbarea culorii)E 300-E 390
  • conservanti-sunt folositi pentru a prelungi perioada de pastrare a alimentelor impotriva alterarii produse prin microorganisme E 200-E 297
  • saruri de topire E400- E 496
  • emulgatori- sunt substantele care asigura un amestec omogen intre apa si grasimile alimentare E 400-E 496
  • stabilizatori- ei fac posibila mentinerea proprietatilor fizico-chimice ale alimentelor, mentinand omogenizarea dispersiilor,culoarea etc. E400-E496
  • agenti de gelifiere-substante care permit si care ajuta la formarea gelurilor E400-E496
  • agenti de ingrosare-substante care au capacitatea de a mari vascozitatea produselor alimentare-E 400-E496
  • acidifianti-substante care cresc aciditatea alimentelor, dandu-le un gust acru E300-E390
  • amidon modificat-E1400-E1450
  • antispumanti-se folosesc pentru reducerea spumei si prevenirea ei E500-E580
  • edulcoloranti(indulcitori)-sunt substante, altele decat zaharul si se utilizeaza pentru a da gustul dulce alimentelor E 900-E999
  • agenti antiaglomeranti-E500-E580
  • agenti de suprafata si albire-E 900-E999/E1500-1520
  • agenti de intarire-afermisanti-E 500-E580
  • umectanti E1200-1202;E1400-E1450;E1500-e1520
  • enzime-E1100-E1105
  • agenti de gust (aromatizanti)-a)subtante aromate naturalecare se obtin prin procese fizice enzimatice sau microbiologice din materii prime de origine vegetala si animala; b) substante identic naturale, fiind identice din punct de vedere al compozitiei cu aromele naturale, componentele fiind obtinute prin sinteza;c) substante artificiale-se obtin prin sinteza, avand structura si compozitia diferite dee cele naturale E 600-E640
Acesti aditivi alimentari sunt clasificati in listele internationale in 25 de categorii.

De ce se fac atatea valuri in ultimii ani in legatura cu acestia? Veti vedea in seria urmatoare. Va spun doar atat. In ultimii ani numarul bolnavilor de cancer a crescut ingrijorator. Cercetatorii atrag atentia asupra: poluarii din ce in ce mai mare, tutunul si alimentatia. Se pare ca alimen tatia este una dintre cele mai mari cauze ale aparitiei cazurilor de cancer. Sa nu ne speriem Exista leac pentru toate, doar trebuie sa invatam sa privim si sa gandim corect la hrana ce o punem in farfurie.
Pe curand. Pana atunci Pace,Lumina si Iubire.

Alexandra Hinda

Niciun comentariu: